
"افسردگی و نقش رسانه های اجتماعی"
فرازهایی از مقاله
"افسردگی و نقش رسانه های اجتماعی"
مهرو محمدصادقی قویم؛
لیسانس مددکاری اجتماعی
کارشناس سلامت روان
(برنامه کاهش انگ در حوزه سلامت روان)
دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
✔️ افسردگی یک اختلال روانپزشکی نسبتاً شایع است. این در حالی است که بسیاری از افراد جامعه که دچار این بیماری هستند نسبت به آن آگاهی ندارند و یا به دلیل انگ (stigma) موجود در جامعه اقدامی در جهت درمان آن نمی کنند.
✔️ رسانه ها نقشی بی بدیل و انکار ناپذیر در ازدیاد یا کاستن از انگ ( استیگما ) بیماری های روانپزشکی و افزایش آگاهی در مورد آنها دارند. در واقع رسانه ها به خصوص رسانه های اجتماعی مانند یک شمشیر دو لبه عمل می کنند که می تواند تأثیرات زیادی در کاهش یا افزایش بارِ بیماری افسردگی داشته باشد.
✳️دکتر پائولا درلفسکی
(Dr. Paula Durlovsky)
روانشناس و وبلاگ نویس،
می گوید افراد می توانند با استفاده از روش هایی که در زیر به آنها اشاره شود، تشخیص دهند که آیا استفاده شان از رسانه های اجتماعی، افراطی است یا خیر. در وهله اول خوب است دلایل خودتان را برای استفاده از رسانه های اجتماعی بدانید و بفهمید که آیا واقعاً برای شما کمک کننده هستند یا اینکه عملاً مانعی برای برقراری ارتباطات واقعی شما با دیگران شده اند؟ و اینکه آیا اثر مثبتی بر سلامت عاطفی شما می گذارند یا سلامت عاطفی شما را دچار اشکال می کنند؟ زمانی که متوجه شدید کدام نیازهای روانی خود را با رسانه های اجتماعی پاسخگو هستید، می توانید انتظاراتتان را مطابق با نیازهایتان تنظیم نمایید.
⛑ از خودتان بپرسید که چرا دارید از شبکه های اجتماعی استفاده می کنید. آیا برای برقراری ارتباطات حرفه ای (شغلی) یا برای ارتباط با دوستان قدیمی یا به منظور برقراری ارتباط با کسانی که در خارج از کشور زندگی می کنند؟ زمانی که برای خودتان مشخص باشد که دقیقاً به دنبال چه هستید، می توانید اهداف واقع بینانه تری برای خودتان تعیین نمایید.
⛑ اگر حضور در شبکه های اجتماعی باعث می شود احساس تنهایی و افسردگی نمایید، سعی کنید بیشتر ارتباط های خصوصی با افرادی که می شناسید برقرار کنید. این سطح از ارتباطات مجازی، صمیمانه تر، شخصی تر و مناسب تر از برقراری ارتباط با یک جمع به طور مثال در یک گروه باز مجازی می باشد.
⛑ حتماً زمانی را برای دوستان و اقوام خود اختصاص دهید. بین داشتن ارتباطات مثبت و امن و سطح اعتماد به نفس و تاب آوری افراد، یک رابطه قوی وجود دارد. چنین ارتباطاتی در پرورش احساس دلبستگی، و کاهش اضطراب و افسردگی نقش بسزایی دارند.
⛑مدت زمانی را که صرف شبکه های اجتماعی می کنید محدود نمایید. این امر می تواند به شما کمک کند که مدت زمانی که در دنیای مجازی حضور دارید، کنترل کنید.
✅تصویر کلی از روانپزشکی در اخبار و رسانه ها عمدتاً تصویری منفی است؛ در یک گزارش رسانه ای در این خصوص، بیان شد که در مواردی حتی روانپزشکی را به عنوان گرایشی از پزشکی معرفی می کنند که علمی و مبتنی بر شواهد نیست. فیلم سازان ذهنیت هایی منفی نسبت به روانپزشکی دارند و طبیعتاً این نگاه منفی به آثارشان نیز تسرّی می یابد. اغلب روزنامه¬ها و فیلم ها تصویری منفی از بیمارستان های روانپزشکی نشان می دهند. به این ترتیب این تصاویر به سرعت تعمیم پیدا میکنند و به تصویر منفی موجود دامن می زنند.
✅رسانه ها از منابع اصلی ارتقاء سطح سواد سلامت روان عموم مردم می باشند. رسانه ها می توانند باورهای غلط مردم را تغییر داده و تصویر درستی از بیماری های روانپزشکی از جمله افسردگی ارائه دهند. رسانه ها نقش مؤثری در شکل گیری نگرش مردم در مورد جهانی که درآن زندگی می کنند و مردمی که در آن ساکن هستند، دارند، اما متأسفانه داستان ها و منابعی برای افرادی که دچار بیماری های روانپزشکی هستند از جمله افسردگی به ندرت در سرخط خبرها و یا موضوع اصلی فیلم ها و برنامه های تلویزیونی قرار می گیرند و در صورتی هم که به بیماران افسرده در رسانه ها توجه شود، آنها را اغلب افرادی درمانده و ضعیف نشان می دهند که قادر نیستند زندگی خودشان را کنترل کنند.
✅رابطه بسیار پیچیده ای میان رسانه ها، بیماری های روانپزشکی، و درک عمومی جامعه وجود دارد. تلاش و مبارزه برای ارائه تصویر دقیق و مثبتی از بیماری های روانپزشکی و بیماران در رسانه های جمعی مشابه با مبارزات اقلیت های دیگر و گروه های محروم می باشد.
وال (1995) این مبحث را به خوبی خلاصه کرد، زمانی که گفت: "جنبش حقوق مدنی یک درس بزرگ به ما می دهد؛ صحبت کنید و بگذارید صدایتان شنیده شود."
#پویش_ملی_پیشگیری_و_درمان_افسردگی
https://t.me/Afsordegi_Pishgiri_Darman
پویش ملی پیشگیری و درمان افسردگی
دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی